SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Napraforgó-nemesítés jelentősége Magyarországon

2020. május 23. 14:08 - agropass

A napraforgó a legfontosabb olajnövény Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. Itthon a harmadik legnagyobb vetésterülettel rendelkező növény. Jövedelmezősége alapján a 2-3. helyet foglalja el  az évjárat függvényében. 2019-ben világ szerte 24 millió hektáron vetették a növényt, megnagyobb területen Oroszországban 14 millió hektáron (58,33%) míg az Európai Unióban 4,5 millió hektáron kerültek földbe a magok (18,75%).

marjorie-bertrand-vyg2mwkqqcu-unsplash.jpg(Photo by Marjorie Bertrand on Unsplash)

Magyarországot tekintve a vetésterület lassú növekedést mutat, néha már a biológiai határt jelentő területnagyságot is meghaladja. Országunk termésátlag tekintetében az EU három legjobb országa közé tartozik (Ausztria és Horvátország mellett), azonban a legnagyobb termelők közül elsőnek érte el a 3 t/ha termésátlagot! 2019-ben 1,7 millió tonnát takarítottak be belőle, ami kicsivel kevesebb volt az előző évinél.

A növény ismertetése dióhéjban:

A napraforgó (Helianthus annuus) a napraforgó nemzettség (Helianthus) fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, lágyszárú, egyéves, kétszikű növény. Észak-Amerika déli részéról származik, vad formája (Helianthus annuus sp. lenticularis) is itt előforduló, természetes gyom. Virágzata fészek, felülálló, termése változatos méretű és formájú kaszattermés. Kaszattermésének néhány beltartalmi tulajdonsága a teljesség igénye nélkül: fehérje tartalom: 9-24%, olajtartalma: 22-62% közötti. Olaja: olajsav: 18-95%, linolsav: 2-75%, sztearinsav: <10%, palmitinsav: <10%. Tenyészideje: 80-170 nap. Rövidnappalos vagy fotoperiódusra érzéketlen növény. Kromoszómáinak száma alap esetben 17, a diploid sejteké 34. Idegentermékenyülő, rovarbeporzású.

Nemesítés kihívásai:

A gyomirtási technológiáknak, és az olajminőség iránti elvárásoknak történő megfelelés a két általános célkitűzés. Az elvárások növekedését jól példázza a forgalmazott szegmensek száma. Míg 1996-ban még csak 12 termelési szegmensbe kínáltak hibrideket, ez a szám 2017-ben 20-ra emelkedett! Ebből is látszik, hogy milyen nyomás nehezedik a nemesítőkre, elengedhetetlenné téve a hatékonyságuk növelését. Ehhez új nemesítési módszerek létrehozása szükséges. Igény van a génállomány bővítésére is. A szelekció felgyorsítása molekuláris markerek segítségével szintén fontos, akárcsak a minél szélesebb körben való tesztelés megvalósítása. Az ezekhez a kihívásokhoz való alkalmazkodáshoz elengedhetetlen az összefogás és együttműködés állami és nonprofit szervezetekkel is a nemesítő házak részéről.

meric-tuna-rh8vxwhc5da-unsplash.jpg(Photo by meriç tuna on Unsplash)

Nemesítési célok:

A mindenkori általános cél a korábbinál nagyobb termőképesség és olajtartalom elérésére képes hibridek létrehozása. Ezek eléréséhez számos tulajdonság járul hozzá, mint például a kaszattermés, virágok száma a tányérban, a termékenyítőképesség, az ezer kaszat tömeg, hektoliter súly. Kívánatos a megfelelő bélszázalék, amiből a 75-85% közötti arány a megfelelő. Olajhibridek esetén az olajtartalom (48-55%) és olajminőség, hántolási hibridek esetén a fehérjetartalom (20-24%) és az aminosavak aránya a fontos.

Ezen tulajdonságokat számos agrotechnikai, biotikus és abiotikus tényező befolyásolja, amelyekre külön-külön és egyszerre is fontos odafigyelni.

Agrotechnikai

Biotikus

Abiotikus

talaj és tápanyagigény

csírázóképesség

sűríthetőség

szárhosszúság, szárszilárdság

állóképesség

tányérállás

gyökérerősség

egyöntetűség

érésdinamika

tenyészidő

kaszatpergés

Napraforgó peronoszpóra

Fehérpenészes rothadás

Szürkepenészes rothadás

Barna szárkorhadás

Szürke szárkorhadás

Fekete szárkorhadás

Barnafoltosság

Nedves tányérrothadás

Baktériumos tányérrothadás

Diaporthe

hidegtűrés

szárazságtűrés

megdőlés ellenállóság

talajtípushoz való alkalmazkodás

herbicid tolerancia

rezisztencia

 

Kiemelten fontos a peronoszpóra és a szádor fajok elleni ellenállóság növelése. A korábban nagy problémát jelentő posztemergens gyomirtást tette könnyen megoldhatóvá a herbicid-toleráns hibridek elterjedése.

Nemesítés módszerei:

  • Fajtanemesítés:

Tömegszelekció: legegyszerűbb és leggyorsabb, az eljárás hasonló a természetes kiválasztódáshoz. Széles körben alkalmazott eljárás tájfajták esetében, ahol a kiindulási alapanyag egésze értékes csak hangsúlyt kell finom hangolni. A szelekció fenotípus alapján történik pozitív vagy negatív kiválasztás alapján

Családtenyésztés: elitkiválasztás után többszöri egyedkiválasztás történik. Idegentermékenyülőknél, mint a napraforgónál heterozigóta családokat kapunk. A folyamat folytatódhat egymáshoz hasonló egyedek mesterséges elszigetelésével a többi családtól (családcsoport kiválogatás) vagy párostenyésztéssel (répafélékre jellemző).

Egyedszelekció: a célhoz legközelebb álló növények fenotípus alapján kiválasztásra kerülnek (elit). Az utódaik közé standardot vetnek megfigyelik őket. Az utódok legjobb 10-20%-át tovább viszik B aztán C törzskísérletekbe végig összevetve a standarddal. A folyamatot több tájon is elvégzik. A legjobb törzsek magja kerül felszaporításra.

Rekurrens és reciprok rekurrens szelekció: kedvező fajták tulajdonságainak egy populációban való egyesítése. A folyamatban a fajta egy-két gyenge tulajdonságát fejlesztik. A javítót donornak, a javítandót rekurrens szülőnek hívjuk. A visszakeresztezés ismétlése a rekurrenssel történik. Válogatás a megjelenő donortulajdonságok alapján. Reciprok esetében a szerepek felcserélődnek.

 sunflower-1507956_1920.jpg(adamkontor képe a Pixabay -en.)

  • Hibridnemesítés (heterózis nemesítés):

Beltenyésztés és egyedszelekció

Hal-sib szelekció: féltestvér szelekció,  nagy populációban önbeporzással kiválasztanak 100-500 növényt, a maradék pollennel teszter keresztezés zajlik. A következő évben az önbeporzottakkal ismétléses kísérlet, a teszteresekkel is. Szelekció és egymás közötti keresztezés. Hátrány, hogy egy ciklus több év, nagy a munkaerő igény, csak kisszámú egyeddel. Előny, hogy utódbírálat, teljesítménybírálat történik, környezet befolyásolt tulajdonságoknál is hatásos.

Full-sib szelekció: teljes testvér szelekció, hasonló előnyök és hátrányok

Backcrossing: visszakeresztezés, ennek során a keresztezett fajta eredeti genotípusa megmarad, a keresztezési partnerből csak az értékes tulajdonságokat viszik át az eredeti fajtába

Kombinációs nemesítés: különböző szülők tulajdonságait tervszerűen egyesítik új genotikpusokban

A génforrás kutatása és fejlesztése során új tulajdonságokat igyekeznek felfedezni és bevinni elit vonalakba. Ilyen például a rezisztencia. A gének forrásai általában a kultúrnövény vad  rokon fajai vagy mutációs források. A megfelelő genopool létrehozásakor a szintetikus populációk forrásai lehetnek interspecifikus hibridek, szabadelvirágzású fajták, heterózis források és származékjaik, reciklált vonalak.

Mivel a modern hibridek jelentősen beszűkítik, szükséges a genetikai kör bővítése. Az erre irányuló próbálkozások során az irányított mutagenezis nem járt sikerrel. A megoldást fajtapopulációk, tájfajták bevonásával, a 13 egynyári és a 36 évelő vad rokontól várják. Ilyen lehet a Helianthus deserticola amely száraz, napos helyek lakójaként partner lehet a szárazságtűrési tulajdonságok fejlesztésére. Másik módszer lehet a CRISP Cas eljárás. Ennek során transzgének nélkül végeznek génszerkesztést. Két alegység van, az első egy felismerő modul, amely a célszekvenica megtalálásához szükséges, a másik egy enzim, amely az DNS felvágását végzi. A sejt saját javítómechanizmusa által végezhető el a módosítás. Új tulajdonságok pontosan létrehozott mutációkkal történő kialakítására különösen alkalmas az eljárás. A napraforgónál gének inaktiválására alkalmazzák, ez azonban nehéz feladat mert közülük sok poliploid.

Beltenyésztési módszerek:

Segítségükkel 6-8%-kal nagyobb képességű szintetikus fajta állítható elő. A beltenyésztés során az öntermékenyítés megismétlésével leromlás történik. Napraforgó esetén ez a második nemzedékben éri el a mélypontot. Az ilyenkor a legkisebb leromlást mutató egyedeket, vonalakat kiválasztják, vegetatívan szaporítják és utódaikat elbírálják. A 4-6 legjobb klónból  szintetikus fajta kerül előállításra.

Öntermékenyítés a virágzaton belül

DH technika: feltétele a növényregenerálás embriogén kalluszból

Egyedszelekció az előállított teszthibridek fenotípusa és környezeti reakciók vizsgálata alapján

Markerszelekció: a markerek segítségével gyorsítható a szelekció, és a direkt szelekció. Feltétele, hogy a marker olyan DNS része legyen, ami szorosan kötődik az adott tulajdonsághoz. Mivel nagyon drága eljárás elsősorban más hatékony szelekciós módszerek hiánya esetén használják.

sunflower-1502357_1920.jpg(adamkontor képe a Pixabay -en.) 

Hibridkomponensek szembeni elvárások:

Anyai vonal: egytányérú, jó kombinálódó képességcitoplazmás hímsterilitás analóg

Apai vonal: sok oldalvirág, hosszú pollentermelés, restorer gének, bőséges pollenprodukció, jó komibálódó képesség

A nemesítés elvégzése után kórtani és agrotechnikai kísérletekkel folytatódik a munka. Vizsgálják a magok hidegtűrését (vetésidő kísérlet), a megfelelő tőszámokat. Ellenőrzik a fejlődő állomány tápanyagreakcióját, és érésdinamikáját is (deszikálás).

Hibridek típusai:

A genetikai laborokban és a szántóföldeken elvégzett munka  során számos hibrid jön létre, amelyek között minden termelő találhat számára kedvezőt. Igaz a jó termés elérése nemcsak a növényen múlik hiszen a gazdák jól meghozott döntései a legfontosabbak az egész termesztéstechnológiai sorban, ám ennek megkerülhetetlen eleme a megfelelő fajtaválasztás is, ami  akár 20%-ban is befolyásolhatja az eredményt. A döntés nem bizonyul könnyűnek hiszen míg 2017-ben 65db, 2019-ben 81db olajhibridet kínáltak Magyarországon a nemesítőházak. A peronoszpóra (704, 714 rasszok) és szádor-rezisztencia (E-rassz) már megszokott igény, a speciális zsírsavösszetétel és a gyomirtószer-rezisztencia a két legfontosabb modern választási szempont.

 

Napraforgóhibridek kínálata (https://bit.ly/2TwqhZc)

 

Olajminőség: Nemesítés eredményeiként olyan hibridek előállítása lehetséges, amelyek olajában az olajsav található meg a legnagyobb arányban. Ezek a HO hibridek,  a korszerűek olajsavtartalma elérheti a 90%-ot is.

Gyomirtószer-rezisztencia: Korábban súlyos problémát jelentett a napraforgó posztemergens gyomirtása. Főleg a Csattanó maszlag (Datura stramonium) és a Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)  ellen voltak tehetetlenek a gazdák.  Ebben okozott fordulatot a gyomirtószer-rezisztens hibridek megjelenése. A két hatóanyag, amelyre nemesítettek a szulfonilurea és az imidazolinon melyek a növények egyik kulcsenzimét az acetolaktát-szintetáz enzimet gátolva megakadályozza a gyomok légzését és anyagcseréjét. Elsőként 2005-ben jelent meg a Clearfield technológia, amit a BASF és a Syngenta vezetett be. A DuPont és a Pioneer közös fejlesztése az ExpressSun technológia. Ezek a kétszikű gyomok elleni posztemergens védekezést is lehetővé tették. A 2015-ben a BASF által bevezetett Clearfield Plus technológia  hibridjei már a Pulsar Plus ellen is rezisztensek. Jelen pillanatban is zajlanak ilyen kutatások, a Syngenta néhány éven belül piacra kíván dobni olyan hibridet, amelyben egyszerre a Clearfield és az Express technológia is biztosított, választási lehetőséget szolgáltatva a termelőknek!

A gyomirtószer-rezisztens technológiák hatása a terméseredményekre

Clearfield: Imidazolinon hatóanyagra rezisztens hibridekre épülő technológia. Első lépésként preemergens formában (dimetenamid+pendimetalin) kell elvégezni a Wing-P kijuttatását a talajfelszínre a tartamhatás elérése és a gyomok kikelése ellen. A második kezelésre 2-4  valódi leveles állapotban kerül sor imazamox hatóanyaggal, ez rendszerint Pulsar 40 SL esetleg Listego. Árvakelésük kezelésénél csupán a tribenuron-metil (Express 50 SX) hatékonysága kisebb a kereszttolerancia miatt. Szójában árvakelésük értelemszerűen nem hatásos Pulsar 40 SL és Listego készítményekkel.

Clearfield Plus: A 2015-ben megjelent, továbbfejlesztett technológia megoldást jelenthet a Parlagfű (Ambrosia artemissifolia)  hatékonyabb írtására, ami eddig nagy gondot okozott mivel egy családba tartozik a napraforgóval. A megnövekedett imidazolinon ellenállóság miatt alkalmazható a Pulsar Plus, Listego Plus magasabb imozamax hatóanyagtartalommal bír, ami még ennek a makacs gyomnövénynek a mentesítését is lehetővé teszi. A hibridek árvakelése szulfonil karbamiddokkal sikeresen kezelhető.

ExpressSun: Szulfonilurea hatóanyagra rezisztens hibridre épülő technológia. Premergens módon Proponit 720 EC, Dual Gold, WingEC,Dual Gold 960 EC készítményekkel való kezelés tartamhatást biztosít. A második lépés az Express 50 SX-szel (tribenuron-metil) történő korai posztemergens kezelés elvégzése. A tribenuron-metil  szintén az acetolaktáz-szintetáz enzim működését gátolja, hatékonysága egyszikűek esetében azonban alul marad az imazamox-szal szemben. Az Express-toleráns hibridek problémát okozhatnak az őszi kalászosok vetésében.

Termesztéstechnológiák megoszlása Magyarországon (https://bit.ly/3bYozXc)

Terméseredmények alakulása: 

A nemesítési munkálatoknak is köszönhetően Magyarországon a rendszerváltás óta a 68,54%-kal növekedett a napraforgó hektáronkénti termésátlaga. A nagymértékű emelkedés ellenére nem mutat egységesen kiszámítható növekedést.

 

Az ütemét megvizsgálva - az évjárat hatások figyelembevételével is – a növekedés több szakaszra bontható. A legnagyobb 2001-2008 közötti időszakban volt. Ennek oka a modern, nagy termésekre képes, magas olajtartalmú hibridek  általánossá váló termesztése. Ezzel párhuzamosan technológiaváltás is történt, hiszen míg korábban a gyengébb adottságú területek extenzív növénye volt, mind gyakrabban termesztették a jobb minőségű földeken intenzív körülmények között. Ennek oka, hogy a modern hibridek jó termésbiztonsággal bírnak, ami egyre nagyobb jelentőséggel bír a termelők döntésénél.

2009-től napjainkig valamivel alacsonyabb a növekedés üteme. Ennek oka, hogy bár magas a növényvédelmi ráfordítás, a vetésterülete elérte, sőt meghaladta a biológiai határt, így egyre több helyen vetik vissza öt éven belül. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása növelte az abszolút termésingadozását ugyan, de a növekvő átlagok miatt a relatív termésingadozása csökkent. Ez csábítóvá teheti sok termelő számára a jövőben is.

bonnie-kittle-5us9_gep0qy-unsplash.jpg(Photo by Bonnie Kittle on Unsplash)

Összefoglalás:

A napraforgó termesztésének a jelentősége megkérdőjelezhetetlen akárcsak az ezt kiszolgáló folyamatos nemesítési munkáé.  Bár a mai modern hibridek potenciális termőképessége eléri a  6-8 t/ha-t, az ágazat legfontosabb kérdése, hogy mennyire tud részt venni a mezőgazdaságban megvalósuló felgyorsuló folyamatokban. A termőhelyspecifikus gazdálkodást és a speciális igények kielégítését lehetővé tevő hibridek iránti kívánalmaknak való megfelelés folyamatos fejlesztéseket és fejlődést vár el a nemesítőktől. Munkájukat jelentősen nehezíti, hogy egy-egy hibrid a vetőmagpiacra juttatásához hosszú évekre van szükség, ami mind a piaci igények, mind a klímaváltozás miatt nehéz. A szerkivonások további nehézségeket okozhatnak. A termésátlagok további növelésében a termesztéstechnológia többi elemének a megfontoltabb megválasztása (vetés, tápanyaggazdálkodás) és a helyspecifikus gazdálkodás (intenzív vagy extenzív) mélyebb elsajátítása megkerülhetetlen. A nemesítési ágazatot érintő problémák szorosan összeforrnak a mezőgazdaság más területeivel, ezért nagy szükség van az összefogásra állami és nonprofit szervezetekkel egyaránt a közös sikerek érdekében már csak az egymásrautaltság okán is.

 

 

 

Források:

Dr. Pepó Pál: Növényi agrogenetika, nemesítés és biotechnológia 65-68. oldal, Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen (2013)

Dr. Pepó Pál: Növénynemesítés (2011) (https://bit.ly/2WWzNY0)

Ábrahám Rita, Érsek Tibor, Kuroli Géza, Németh Lajos, Reisinger Péter: Növényvédelem (2011) (https://bit.ly/2ZrySAt)

nuseed.com Global trends in sunflower production (https://bit.ly/2Tz3jRl)

youtube.com Növelhető a napraforgó termésátlaga? Mi lesz a deszikkálószerek nélkül? - Agrofórum kerelasztal (https://www.youtube.com/watch?v=gsQSTTuWJOQ&t=1s)

agroforum.hu A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18(https://bit.ly/36ra0tO)

agroforum.hu Biztonságos napraforgó termesztés elérhető áron: Express® Plus (https://bit.ly/2LQufrp)

agronaplo.hu Napraforgó-nemesítés jelenkori irányai és eredményei (https://bit.ly/2XoqJKj)

primag.hu A Clearfield-technológiáról (https://bit.ly/3bQscOQ)

agrarium7.hu Clearfiled technológia repcében és napraforgóban (https://bit.ly/36pnxSG)

agrarium7.hu Clearfield Plus rendszer napraforgóban (https://bit.ly/3eoLeO7)

saaten-union.hu CLEARFIELD PLUS napraforgó hibridek a még korszerűbb, még produktívabb és még biztonságosabb napraforgó-termesztés érdekében (https://bit.ly/2ZwKemS)

fmcagro.hu EXPRESS® 50 SX® (https://bit.ly/3ggb6gQ)

primag.hu EXPRESS TOLERÁNS NAPRAFORGÓ GYOMIRTÁSI TECHNOLÓGIA (https://bit.ly/3cWqbSp)

euralis.hu Clearfield gyomirtási rendszer napraforgóban (https://bit.ly/2LOTACi)

agronaplo.hu Fejlesztők oldala - Napraforgó az elmúlt másfél évtizedben... (https://bit.ly/2Zt3QrI)

KSH Főbb növénykultúrák terméseredményei, 2019 (https://bit.ly/36AvDbz)

KSH Szántóföldi növények, 2017 (https://bit.ly/2TwvMHn)

KSH A fontosabb növények vetésterülete, 2019. június 1. (https://bit.ly/3cVxZUw)

KSH A fontosabb növények vetésterülete, 2014. május 31.(https://bit.ly/36wqEIQ)

KSH A fontosabb növények vetésterülete, 2012. május 31.(https://bit.ly/2TwHbXQ)

KSH A fontosabb növények vetésterülete, 2010. május 31. (https://bit.ly/2WTqt78)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr415708262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása