SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Girolando a brazil tejtermelés gyöngyszeme: 127 kg tej egyetlen nap alatt

2020. április 01. 15:53 - agropass

Fajtaismertető sorozatunk II. része

2019 augusztusában hivatalos körülmények között megdöntésre került a majd 40 éves Guiness világrekord.  Egy nap, három fejés, 127 kg tej. Az elkövető egy Marilla nevű ötéves, Girolando fajtájú tehén volt, aki  egy versenyen, hivatalos zsűri előtt nem kis mennyiséggel múlta felül kubai rokona 1981 júniusa óta fennálló 110,9kg-os teljesítményét. Na, de mekkora is ez a mennyiség, és mit is kell tudni a Girolando-fajtáról? Igyekszünk ennek az Európához kötődő, az öreg kontinensen mégis ismeretlen fajtának a titkaiba férkőzni.

person carrying milk can near dog and cow during daytime     (Photo by Mihail Macri on Unsplash)

Mekkora mennyiség a 127 kg?

Itthon 2019-ben a Holstein-fríz telepeken 33,89-35,01 kg/nap volt az átlagos tejtermelés egyedenként. Magyarországon  2016-os adat alapján az egy főre jutó tejfogyasztás mennyisége tejegyenértékben kifejezve 164 liter/fő/év. Az Európai Uniós átlag 220-250 liter fejenként. A tejfogyasztás népszerűsítése és az ezt ösztönző kampányok mellet 2019. január 1-től tej ÁFA csökkentés  lépett hatályba Magyarországon további támogatás gyanánt. Bár konkrét adatok a fogyasztásra gyakorolt hatásáról még nem állnak rendelkezésre, az tény: több UHT és ESL tejet adtak el tavaly hazánkban, mint korábban. Az, hogy ez a magyar tej vagy az import növekedését eredményezte-e más téma.

tejegyenérték: A feldolgozás során előállított tejtermékhez felhasznált folyadéktej mennyiségét kifejező mértékegység, általában meghatározott tejzsír (esetleg fehérje) alapon számítva.

Girolando, a brazil tejtermelés gyöngyszeme

A Girolando fajta eredete a XX. század közepe tájára nyúlik vissza. Más fajtákkal összehasonlítva relatíve fiatalnak mondható.

Az 1940-es években brazil és holland gazdák működtek együtt abból a célból, hogy létrehozzanak egy olyan fajtát, amely mindkét ország körülményeit jól viseli különös tekintettel a durvább brazil hőségre. A keresztezések kezdetén az állomány ¼ Holstein-fríz, ¾ Gír  vérhányadú volt. A ma ismert Girolando marhák származásukat tekintve 5/8-ad Holstein-fríz és 3/8-ad Gír vért tartalmaznak. Népszerűségét ellenállóságának, jó termelékenységének és termékenységének, illetve a népszerűsítésére a brazil kormány által létrehozott  „Girolando Program”-nak köszönheti. A brazil agrárminiszter 1989-ben, a fajtát képviselő szervezetekkel közösen hozta létre a fajta tenyésztési standardját.

xmost-used-crossings-with-girolando-bulls_jpg_pagespeed_ic_1a2gnrmm9v.jpg( https://bit.ly/2XKZREL)

A fajta gyorsan elterjedt Brazilia-szerte, mára a ez a fajta adja a brazil nemzeti termelés 80%-át!

Külsejében a keresztezett fajták tulajdonságai jól felismerhetőek. Konvex fejforma, általában fekete-fehér foltos de a szín nagyban függ az ősök keresztezésétől, akár barnás árnyalatú is lehet. Nagy fülei a Gír jellegzetességei. Szarvai rövidek, púpja kezdetleges.

A tehenek fizikai és morfológiai tulajdonságai egyaránt tökéletessé teszik a trópusi tejtermelésre. Ilyenek a nagy tőgykapacitás, a bimbók mérete, a tej beltartalmi értékei, a hőszabályozásban fontos pigmentáció, az erős lábak,  a kemény pata, a jó takarmányhasznosítás és szaporodási mutatók.

Tenyésztésbe vételük 30 hónapos korban történhet, tejtermelésük  10 éves korukban a legmagasabb és egészen 15 éve korukig termelésben tarthatóak. Hosszú hasznos élettartamukkal kitolható a generációváltásból történő selejtezés. Az ellések között eltelt napok száma jellemzően 410 nap körül alakul. Laktációnkként termelésük 3,600 kilogramm, ami 305 napos laktációs ciklust jelent. Tejük 4% zsírt tartalmaz, élettartam eredményük 20,000 kg körül alakul.

 (https://bit.ly/2TDUeGQ)

Bár elsősorban tejhasznosítású fajta a bikákra jó takarmányhasznosítás, betegségekkel, parazitákkal szembeni nagy ellenállás, jó súlygyarapodó képesség jellemző. Ezen tulajdonságaik összehasonlíthatóvá teszik őket akár húscélú keresztezésű fajtársaikkal is. Napi átlagos súlygyarapodásuk eléri az 1kg-ot. Hosszú vékony alakjuk jól megfelel a hasított marhahús iránti igényeknek.

Előnyei:

  • hibridségéből adódó genetikai potenciál
  • jó örökítési tulajdonság
  • nyugodt vérmérséklet
  • meleg éghajlaton is jó tejtermelés
  • hosszú élettartam
  • jó termékenység
  • könnyű ellés
  • jó húskihozatal

(https://bit.ly/2Xxx32b)

Érdekesség

A Girolando fajtával olyan tejtermelési kihívásokkal küzdő országokban is kísérleteznek, mint a szub-szaharai régióban található Benin, ahol nagy problémát jelent az állati fehérje hiánya. A helyi egy főre jutó tejfogyasztás - a FAO 62 liter/fő/éves ajánlásához képest -  mindössze 11,17 liter.

 

benin-location.png(https://bit.ly/3c4dtjp)

Az alacsony tejtermelési mutatók és az import magas aránya miatt folyamatos az új lehetőségek keresése. A kormány 2000 és 2006 közötti programjának részeként egy benini farmra 107  Girolando marhát, köztük 34 tehenet szállítottak. Hogy a tehenek 29 Celsius fokos átlaghőmérséklettel és az egyenlőtlen csapadékeloszlással dacolva milyen eredményeket értek el Nyugat-Afrikában, az alábbi ábrán látható.

 

effect-of-calving-season-on-girolando-cows-daily-milk-production-per-lactation-month.pngAz ellési szezon hatása a napi tejtermelésre a laktációs hónapok során

 

 

 

 

 

Források:

Assessment of Milk Production and Resilience of Girolando Cattle, Reared in Semi-Improved Breeding System in Benin

Reproductive Performance and Milk Production of Girolando Cows in the Ranch of Kpinnou, South-West of Benin Republic

The Cattle Site:Cattle Breeds-Girolando

That's Farming: 12 Things You Should Know About Girolando Cattle!

CRV International: Troppical Breeds

agroinform.hu: Hihetetlen világrekord: egy tehén egy nap alatt 127 kilogramm tejet adott

agronaplo.hu: Enyhén növekszik a tejfogyasztás Magyarországon

Laktációs termelések – Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete

A tejágazat makroökonómiai jellemzése

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr10015578664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása