SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Az Egyesült Államok válasza az afrikai sertéspestisre

2020. február 23. 22:05 - agropass

 

Köszönhetően a folyamatos éberségnek, - amit az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (United States Department of Agriculture) tanúsított -, a Vámhivatalnak (Bureau of Customs), a Határvédelemnek (Border Protection) és az államok béli sertés ágazatnak, az Egyesült Államok eddig még meg tudta akadályozni az afrikai sertéspestis kitörését. Az afrikai sertéspestis jelenlegi tudásunk szerint csak a sertésekre veszélyes, nem hordoz az emberi egészségre és az élelmiszer biztonságra való kockázatot.  Hogy az Egyesült Államok biztosítani tudja ASP mentességét, a Nemzeti Sertéshús Termelő Tanács (National Pork Producers Council) és még 30 állami sertéshús előállító egyesület megkérte Sonny Purduet az ország „agrárminiszterét”, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. A javaslatok az organikus eredetű szója takarmányok behozatalának csökkentésére szóltak -olyan országokból melyekben már bizonyítottan jelen van az ASP-.

pig
Photo by Griszka Niewiadomski from FreeImages 

A sertéshús előállítók és a takarmány gyártók bevezettek egy úgynevezett várakozási időt, ami ezért kell, hogy lehetővé tegye a vírusok természetes degradációját. Ezzel tudják biztosítani azt, hogy az importált takarmány komponensek biztonságosan használhatók legyenek. A kutatók figyelmeztetnek, hogy habár az organikus szója termékekben fenntudnak maradni a vírusok hosszabb ideig, de ettől függetlenül még ezek a „várakozási idők” teljesíthetetlenek. Az Egyesület Államok nagyon minimális élelmiszer behozatalra szorul, abból is a leginkább a szójára, ami pedig organikus termelésből származik. A Nemzeti Sertéshús Termelő Tanács biztos benne, hogy a szója termékek nem okoznak majd gondot.

Szójabab, Kéz, Agro, Aratás, Magok, Hüvelyes
Євген Литвиненко képe a Pixabay -en.

A Nemzeti Sertéshús Termelő Tanács elnöke David Herring, egy sertéstartó farmer Lillingotnból, Észak Karoliniából úgy véli, „Miközben mi biztosak vagyunk a szója termékek használhatóságában, ösztönözni kell Perdue Minisztert, hogy éljen jogkörével az Állategészségügy Védelmi Tervben (Animal Health Protection Act) és korlátozza az organikus szójatermékek importját olyan országok felől, ahol a vírus már felütötte a fejét. Így tudjuk megvédeni az állatállományt egy esetleges vírus kitöréstől, aminek pusztító, gazdaságilag messze menő következményei lennének.”

A Tanács és az említett 30 szervezet is megkérte Az Agrárminisztériumot, hogy vegye érdemben figyelembe a szójatermékek behozatali korlátozását olyan országokból melyek ASP pozitívok, valamint ezen kívül fejlesszenek ki egy online rendszert, amit arra lehetne használni, hogy az állatok mozgatását betudják tiltani abban az esetben, ha megjelenik az említett vírus. Ezeken kívül azt is kérték, hogy növeljék az állami állategészségügyi laboratóriumok tesztelő kapacitását.

person holding test tubePhoto by Trust "Tru" Katsande on Unsplash

Múlt héten, az Egyesült Államok Képviselőháza (U. S. House of Representatives) elfogadta a Felsőház (Senate) törvényhozását, ami engedélyezi 720 új mezőgazdasági ellenőr hivatalba lépését a földi, vízi és légi kikötőkben, hogy a ASP és más külföldről behozható betegség bejutását megakadályozzák. Ezen kívül a törvényhozás engedélyezi további 60 új mezőgazdasági technikus képzését, valamint, 60 új kutyás egység létrehozását.

A legvalószínűbb lehetőség a kórokozók bejutására, a szennyezett termékek illegális szállításával történő megfertőzés. Egy esetleges komoly kórokozó – mint pl. az ASP – berobbanása az országba a sertéshús export piacok azonnali bezárását eredményezné, ami súlyos gazdasági károkat eredményezne a termelők és a vevők számára egyaránt. A Tanács továbbra is támogatja a megelőző intézkedéseket, magában foglalva ezzel a gyorsan megalapított Egyesült Államok Száj és Körömfájás Vakcina Bankját (U.S. Foot-and-Mouth Disease Vaccine Bank) ami a 2018-as Farm Bill-ben állt elő. Az Egyesült Államoknak jelenleg nincs elég vakcinája arra az esetre, ha egy újból kitörő száj és körömfájás betegséget meg kellene megfékezni.

Az államok béli szója termelők elismerik a sertés ágazat erőfeszítéseit azzal az ügyben kapcsolatban, hogy a külföldről behozott szója alapú állati takarmányokkal ne kerüljön be kórokozó az országba, valamint ne szennyeződjenek az ellátó láncok, a biztonság és megbízhatóság érdekében.

Malacok, Gazdaság, Sertés, Állatállomány, Rózsaszínbenj500 képe a Pixabay -en. 

A baromfi és a sertés a fő fogyasztója a szója tartalmú takarmányoknak, ezáltal alapvető feladat, hogy az állattartásra épült ipar és a belföldi farmok biztonságban legyenek.” – mondta Jim Carroll III., egy szójatermesztő, Brinkleyből származó, Arkansasi farmer. „Szorosan együttműködünk a sertéshússal foglalkozó partnereinkkel, hogy elkerüljük és lecsökkentsük a fenyegetettségeket, beleértve az afrikai sertéspestist is.”

Az Egyesült Államok szója ipara szorgalmas lépéseket tett annak érdekében, hogy megóvja az országot az ASP-től és hogy meggyőzhesse az embereket arról, hogy a szója termékek megbízhatóak és biztos táplálék forrást nyújtanak a sertés, baromfi, szarvasmarha ágazat és az aquakultúra számára. Az Egyesült Szójabab Bizottság (Untied Soybean Port) erőfeszítései jelenleg patogénekkel kapcsolatosak. Ez magában foglalja azt az ágazatok között átívelő értekezést, aminek a célja, hogy kifejlesszen egy ASP helyettesítő vírust a Minnesotai Egyetem közreműködésével. A projektben részt vesznek még befektetők a privát szektorból, valamint az Egyesült Szójabab Bizottság takarmányozás technikai csapata is. Ez lehetővé tenne egy ASP vírus teszt kidolgozást és egy hivatalos takarmány alkotókra vonatkozó kockázat értékelés elkészÍtését.

 

Forrás: https://www.agdaily.com/news/us-pork-soybean-unite-keep-asf-bay/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr6915494554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása