SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Cheviot juhtenyésztés Írországban

2020. március 02. 23:28 - agropass

Fajtaismertető sorozatunk I. része

 

Február 19.-én az AgriLand angol mezőgazdasági portál látogatást tett James Lorinyenkonál, törzskönyves Chevior tenyésztőnél nem messze Donegal Towntól. James a Donegal Cheviot és Cheviot-Cross Tenyésztők Egyesületének elnöke, 30 éve foglalkozik tenyészállatokkal. A Donegal nyáj 150 állatból áll, a bárányok ellése március végén kezdődik. Birkái mellet az Agri-Lloyd vállalat üzemében dolgozik teljes munkaidőben, ami megváltoztatta a nyáj körülötti dolgok szervezését az elmúlt három-négy évben.

„Évek óta foglalkozom anyajuhok tenyésztésével, közel 30 éve Blessingtonban, a Wicklow Co.-nál vettem az első törzskönyves példányokat. Az elmúlt három-négy évben váltottam a beltéri elletésről a szabadban elletésre, amikor is négy csoportra osztom őket. A Cheviot fajta kemény, nehéz körülményekhez alkalmazkodott, így a szabadban történő ellés nem okoz gondot a számukra nem úgy, mint más fajtáknak. Az elmúlt években az új módszer bevezetésének köszönhetően, a termelési költségek, és a halálozási arányok csökkenését tapasztaltam”

Mainside Showfemales A Cheviot rendkívül régóta tenyésztett, egyedi megjelenésű Skóciából származó juhfajta. (kép:https://cheviotsheep.org/)

Miért a Cheviot?

James szerint ez a fajta kiválóan alkalmazkodott a Donegalra az év nagy részében jellemző zord, nedves környezethez. „A Cheviot anyajuhok Írország szerte láthatóak a zöldellő hegyoldalakon. Kiválóan alkalmazkodtak a nehéz körülményekhez, és jól hasznosítják az átlagos minőségű legelőt is. Véleményem szerint ezek a tulajdonságaik teszik alkalmassá őket a szabadban történő elletésre akár nedves időben is.” Jó anyai tulajdonságokkal rendelkeznek, sosem hagyják magukra a bárányukat. Amíg megfelelően tápláltak elegendő tejet adnak, elmondhatom, hogy az én 100 anyámnál mindössze hatnál-hétnél van szükség segítségre. A különböző anyai tulajdonságain kívül azért is szerettem meg a fajtát, mert az évek során szerencsés volt a tenyésztésük.” 

A Cheviot Dél-Skóciából származó kettős hasznosítású juhfajta. Szőre eredetileg középhosszú szépfényű volt, a cheviot-szövet alapanyagául szolgált. Mára a hosszúgyapjas húsfajtákkal való keresztezés miatt jellege megváltozott. Típusai például a Border Cheviot, a Breknock County Cheviot, és a North Country Cheviot. A Border Cheviot eredete egészen 1372-ig nyúlik vissza, a legenda szerint ősei a Spanyol Armada északi legyőzése után a partra úszott legkitartóbb egyedei voltak.

A tenyésztési rendszer

James  anyákból álló nyáját 115 acre (46,5 hektár) területű, vegyes minőségű legelőn legelteti, melynek többsége bérlemény. Az anyajuhok sosincsennek akolban, egész évben a szabad ég alatt vannak, ez alól csak akkor van kivétel, ha az időjárás a legcsúnyább arcát mutatja.

A nyáj elég fiatal, a legidősebb anyák a tanyán 5 évesek. Ugyanakkor az állomány többsége ennél fiatalabb, többségében 2 és 3 éves. Zárt rendszerben dolgoznak a nőstények pótlása kizárólag saját szaporulatból történik. A kosok kivételt képeznek, őket vásárolják. A megvett egyedek szigorú biztonsági ellenőrzésen mennek keresztül, érkezésük után néhány hétig még nem kerülnek be a többiek közé.

Bekerülés:

  1. 48 óráig elzárás
  2. féreghajtás
  3. Closantel-alapú métely elleni szerrel kezelés
  4. lábfürösztés, hogy nehogy elterjedjen a sántaság

Minden éveben 40 bárányt tartanak meg utánpótlás gyanánt, a többit tenyésztési és kereskedelmi célra értékesítik. 20 kosbárányt minden évben megtartanak és egyszeri nyírás után, 1-2 éves koruk között más Cheviot tenyésztőknek értékesítenek. A többi kosbáránynak befellegzett, őket levágják.

 Cheviot Sheep Society A nőstények utánpótlása saját szaporulatból történik, a kosokat vásárolják. (kép: https://cheviotsheep.org/)

Tenyészidőszak

A pároztatási-szezon 2019 októberében kezdődött, az anyákat négy csoportra osztották, öt kossal dolgoztak az összes csoportban, az egész nyájban.

 „A gazdálkodás megkönnyítésének érdekében az anyákat takarmányozás szerinti csoportokra osztom. Kisebb csoportokban könnyebb őket kezelni az ellés idején és így meglátásom szerint csökken az anyjuk által elhanyagolt újszülött bárányok száma is.”- fűzi hozzá.

Az alacsony létszámnak köszönhetően Jamesnak lehetősége van az anyákat folyamatosan friss legelőre hajtani, ami elősegíti, hogy jó kondícióban várhassák a téli időszakot.

Miért szabadtartás?

James korábban négy külön akolban ellette anyáit, külön helyeken, emiatt nehéz volt ellátni őket, ami a elhullási arányok emelkedését idézte elő. „Minden évben folyamatos harcot vívtunk a sántasággal, helyszínenként legalább az anyák 20%-a sántult meg az akolban… Mivel teljes munkaidős állásban dolgozom gondot okoztak a különböző munkák, mint az almozás, meszelés elvégzése. Hat hétig voltak fedél alatt és négy évvel ezelőtt  úgy éreztem, érdemes lehet adni egy esélyt ennek a módszernek.”

„A bárányok magas elhullási aránya is közrejátszott a döntés meghozatalában, az állásom miatt nem tudtam rendszeresen jelen lenni a születéseknél. Becsléseim szerint a elhullások arányát tekintve volt év, hogy elérte a 18%-ot, de átlagosan is 15% volt." James szerint a veszteségek zöme akkor fordult elő, amikor a bárányok az akolból a legelőre kerültek kihajtásra.

„Hiszik vagy sem, jelenleg 5% alatt van ez a mutató. Észrevételeim szerint az anyák a kültéri elléskor elvonulnak, van egy menedékük, ahol az újszülött bárányukat szárazan és melegen tudják tartani. Amint megkapják a föcstejet felkelnek, és már szaladgálnak is a legelőn. Nagyszerű látvány és hogy őszinte legyek, ahogy telnek az évek  belátom, ez lett volna a normális korábban is ennek a fajtának.”

Group Photo Az egész éves ridegtartás kifejezetten jót tett az állomány állapotának (kép: https://cheviotsheep.org/)

„Nem mondom, hogy tökéletes az új módszer, hiszen veszteségeim nekem is vannak, de a nyájról általánosan elmondható, hogy sokkal egészségesebbek, erősebbek az állatok, mint amikor fedél volt a fejük felett. Mióta szabadban jönnek a világra a bárányok, csökkent a felhasznált antibiotikum mennyisége a gazdaságban, ezenkívül megspórolom a szalma árát, és ami még fontosabb: drasztikusan lecsökkentek a sántasági, és a halandósági problémáim!”

Általános művelet számos gazdaságban, hogy a bárányok köldökét jóddal kezelik, de mire James kiérne, addigra az anyák a világra hozott kicsinyeikkel már a mezőn vannak. „Lehetetlen kivitelezni, mivel nem tudjuk megfogni őket. Ennek ellenére nem mondanám gyakorinak a köldökfertőzés miatti elhullást”-osztja meg velünk.

James hangsúlyozza, nem minden gazdaságban jelent megoldást a lehetőség, amit követ, egyes gazdálkodók lehet teljesen elzárkóznának előle. Nála azonban az eredeti rendszer nem működött, így váltásra adta a fejét, az eredmények pedig összességében pozitívak.

Ellési mutatók

Néhány hete vette számba az anyáit és nagyon meg volt elégedve az eredményekkel. A bárányok szaporasági átlaga 1,6 lett, az ellés március utolsó hetében kezdődött. „Örülök a születési számoknak, ha magasabbra mennének, több lenne az iker vagy hármasiker ellés, amit nem akarok.Tavaly nyolc hármas ikrem volt, ami bőven elég. Ilyen tartási körülmények között jó, ha egy anya egy bárányt hoz a világra… sőt ha a legelőn túl sok a hármasiker, akkor több az olyan bárány akit nem lát el az anyja megfelelően és nő az elhullási arány. Ha tovább nőne az arányuk, el kellene gondolkodnom az ilyen anyák és utódaik beltéri elhelyezésén, amit szeretnék elkerülni.”- ecseteli James.

Probléma a májmétely?

Mivel a juhok szabadtéren vannak, az olyan veszélyek, mint a májmétely felüthetik a fejüket, ha kemény talajról legelnek, ezért James évente ötször kezeli állatait. Emellett rendszeresek a lábfürösztések is.

Kezelések időpontjai:

  1. ellés előtt
  2. nyíráskor
  3. szeptember elején
  4. közvetlenül a tenyészidőszak vége előtt
  5. párosítás után, december közepén

2019 07 05 16 20 44 2

Folyamatos mérlegelés

Ahogy 5 évvel ezelőtt, amikor úgy döntött ráadja a fejét, James most is folyamatosan felülvizsgálja a technológiáját és azonnal tudna váltani, ha kellene. „Az eredményeim igazolták a változtatásaimat. Jelentősen csökkentek a gazdaságban felmerülő költségeim, az állomány egészségügyi problémái és elhullási arányai szintén. Ennek ellenére sokat tettem a tenyésztett fajtáért. A Cheviot nagyon  jól alkalmazkodik a szabadtéri körülményekhez a téli időszakban más fajtákhoz képest." 

"Sikereimnél sokat nyom a latba a takarmányozás. Az anyajuhok korlátlanul férnek hozzá jó minőségű silóhoz és a vemhesség utolsó néhány hetében kiegészítő takarmányt is kapnak a kondíciójuk megőrzése és a növekvő magzat fejlődésének támogatása érdekében. A technológiám minden évben kiértékelésre kerül. Az elmúlt néhány évben a tavasz nagyon csapadékos volt, és ha ez folytatódik akkor lehet, hogy a szabadban történő elletés már nem lesz járható út.  Mindaddig azonban, amíg az időjárás megengedi, én örömmel folytatom!”-zárja szavait.

 

 

 

 

Bejegyzésünk az AgriLand angol mezőgazdasági portál 2020. februári cikkének fordítása. Eredeti: https://www.agriland.co.uk/farming-news/sheep-focus-reducing-costs-mortality-rates-and-lameness-through-outdoor-lambing/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr1915497848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása