Az új kutatások szerint a gyümölcs és zöldségfélék termesztése a városi kertekben és egyéb közösségi zöldterületek 10%-án elég lenne a lakosság 15%-ának a napi öt féle zöldség vagy gyümölccsel való ellátására. A Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének kutatói a városi kertészet lehetőségeit igyekeztek feltérképezni. Vizsgálták a zöldövezetekben és a leburkolt „szürke övezetekben” egyaránt, kutatásukról a Nature Foodban közöltek egy tanulmányt.
(Photo by Markus Spiske on Unsplash)
Azt az eredményt kapták, hogy - az Egyesült Királyság más településeihez hasonlóan - Sheffieldben a terület 46%-át parkok, telkek, kertek, útszegélyek, útmenti domboldalak alkotják. A veteményesek mindössze 1,3%-ot tesznek ki miközben a zöldterület 38%-a házi kertekből áll, amelyek azonnali lehetőséget nyújtanak az élelmiszertermelésre.
A munkacsoport az Ordnance Survey és a Google Earth adatait felhasználva kimutatta, hogy a város zöldterületének további 15%-a (parkok, útmenti szegélyek) alkalmas a közösségi kertté, közösségi veteményessé alakításra. A házi kertek, veteményesek és az alkalmas egyéb zöldterületek összeadása révén Sheffieldben fejenként 98m² juthatna az élelmiszerek termesztésére. Ez a terület az Egyesült Királyságban egy főre jutó kereskedelmi-kertészeti 23m²-os területének több mint négyszeresének felel meg!
Ha ennek a területnek a 100%-át élelmiszer termesztésére fordítanák, akkor évente kb. 709.000 embert tudna napi öt féle zöldséggel vagy gyümölccsel ellátni, vagyis Sheffield lakosságának 122%-át! Csak a házi kertek és a rendelkezésre álló zöldterület 10%-ának átalakítása, illetve a jelenlegi fenntartása mellett is a lakosság 15%-ának (87.375 fő) elegendő mennyiség lenne előállítható.
(Polina Chistyakova fotója a Pexels oldaláról)
Az Egyesült Királyságban a gyümölcsök 16%-ának és a zöldségek 53%-ának belföldön termesztésével ez jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát. A tanulmány megvizsgálta a talajmentes gazdálkodás lehetőségeit is pl a lapostetőkön ahol olyan módszerek lehetségesek, mint például a hidroponika amely során a növények tápoldatban nevelkednek, illetve az akvaponika amely során a növények halakkal élnek együtt.
Ezek a technikák egész évben lehetővé tehetik a minimális megvilágítási igényekkel történő művelést megújuló energiával működő üvegházak: az épületekből felfogott hő felhasználható, öntözés céljára az esővíz is összegyűjthető.Sheffield központjában a lapostetők területe 32 hektárt tesz ki. A kutatók szerint a talajmentes gazdálkodás nagy hozamai miatt csupán ez a 0,5 m²/fő terület is jelentősen hozzájárulhat a helyi kertészeti termeléshez.
Az Egyesült Királyság paradicsom szükségletének 86%-át importálja jelenleg, de ha a Sheffield központjában felmért lapostetőknek csupán 10%-án talajmentes körülmények között paradicsomot termesztenének, a lakosság több mint 8%-ának biztosítana naponta ötből egy alkalmat. Ez több mint 60%-ra nőne a tetők háromnegyedét felhasználva.
(Leonard Dahmen fotója a Pexels oldaláról)
Dr. Jill Edmondson a Sheffieldi Egyetem környezetünkkel foglalkozó tudósa, a tanulmány vezető írója elmondta: „Jelenleg az Egyesült Királyság teljes mértékben összetett nemzetközi ellátási láncoktól függ. Nem kivétel gyümölcseink többsége és zöldségféléink fele. Ennek ellenére kutatásaink szerint több mint elegendő hely hever a lábaink előtt arra, hogy megtermeljük a saját szükségleteinket.”
„Még a rendelkezésre álló területek kis százalékának a művelése is átalakíthatja a városi lakosság egészségét: javíthatja a városi környezetet és elősegítheti az ellenálóbb élelmiszerellátási rendszer kiépítését.”
Duncan Cameron professzor, társszerző és a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének igazgatója elmondta: „Jelentős kulturális és szociális változásokhoz vezet a városokban rejlő óriási potenciálok kibontakoztatása. Döntő fontosságú, hogy a hatóságok szorosan együttműködjenek a közösségekkel, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a kertészet és a zöldterületek között.”
„A zöldterületek gondos ápolásával és a technológia segítségével elosztó hálózatok létrehozásával az okosélelmiszer városok felemelkedését láthatjuk, ahol a helyi termelők friss, és fenntartható élelmiszerrel támogathatják a közösségüket”
(Juanjo Menta fotója a Pexels oldaláról)
A Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézete összekapcsolja a szakértelmet és a világszínvonalú kutatási létesítményeit az élelmezésbiztonság elérésének elősegítése és a természeti erőforrások védelme érdekében amelyektől mindannyian függünk.
Bejegyzésünk a ScienceDaily márciusi cikkének fordítása. eredeti: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317130713.ht