SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Kertészeti lehetőségek jelentősége a városokban

2020. április 13. 13:58 - agropass

Mezőgazdaság a városban?!

Az új kutatások szerint a gyümölcs és zöldségfélék termesztése a városi kertekben és egyéb közösségi zöldterületek 10%-án elég lenne a lakosság 15%-ának a napi öt féle zöldség vagy gyümölccsel való ellátására. A Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének kutatói a városi kertészet lehetőségeit igyekeztek feltérképezni. Vizsgálták a zöldövezetekben és a leburkolt „szürke övezetekben” egyaránt, kutatásukról a Nature Foodban közöltek egy tanulmányt.

 

markus-spiske-o_ci1b3mq0y-unsplash.jpg (Photo by Markus Spiske on Unsplash)

Azt az eredményt kapták, hogy - az Egyesült Királyság más településeihez hasonlóan - Sheffieldben a terület 46%-át parkok, telkek, kertek, útszegélyek, útmenti domboldalak alkotják. A veteményesek mindössze 1,3%-ot tesznek ki miközben a zöldterület 38%-a házi kertekből áll, amelyek azonnali lehetőséget nyújtanak az élelmiszertermelésre.

A munkacsoport az Ordnance Survey és a Google Earth adatait felhasználva kimutatta, hogy a város zöldterületének további 15%-a (parkok, útmenti szegélyek) alkalmas a közösségi kertté,  közösségi veteményessé alakításra. A házi kertek, veteményesek és az alkalmas egyéb zöldterületek összeadása révén Sheffieldben fejenként 98m² juthatna az élelmiszerek termesztésére. Ez a terület az Egyesült Királyságban egy főre jutó kereskedelmi-kertészeti 23m²-os területének több mint négyszeresének felel meg!

Ha ennek a területnek a 100%-át élelmiszer termesztésére fordítanák, akkor évente kb. 709.000 embert tudna napi öt féle zöldséggel vagy gyümölccsel ellátni, vagyis Sheffield lakosságának 122%-át! Csak a házi kertek és a rendelkezésre álló zöldterület 10%-ának átalakítása, illetve a jelenlegi fenntartása mellett is a lakosság 15%-ának (87.375 fő) elegendő mennyiség lenne előállítható.

 white-building-exterior-surrounded-trees-and-gardens-2815150.jpg(Polina Chistyakova fotója a Pexels oldaláról) 

Az Egyesült Királyságban a gyümölcsök 16%-ának és a zöldségek 53%-ának belföldön termesztésével ez jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát. A tanulmány megvizsgálta a talajmentes gazdálkodás lehetőségeit is pl a lapostetőkön ahol olyan módszerek lehetségesek, mint például a hidroponika amely során a növények tápoldatban nevelkednek, illetve az akvaponika amely során a növények halakkal élnek együtt.

Ezek a technikák egész évben lehetővé tehetik a minimális megvilágítási igényekkel történő művelést megújuló energiával működő üvegházak: az épületekből felfogott hő felhasználható, öntözés céljára az esővíz  is összegyűjthető.Sheffield központjában a lapostetők területe 32 hektárt tesz ki. A kutatók szerint a talajmentes gazdálkodás nagy hozamai miatt csupán ez a  0,5 m²/fő  terület is jelentősen hozzájárulhat a  helyi kertészeti termeléshez.

Az Egyesült Királyság paradicsom szükségletének 86%-át importálja jelenleg, de ha a Sheffield központjában felmért lapostetőknek csupán 10%-án talajmentes körülmények között paradicsomot termesztenének, a lakosság több mint 8%-ának biztosítana naponta ötből egy alkalmat. Ez több mint 60%-ra nőne a tetők háromnegyedét felhasználva.

21.jpg (Leonard Dahmen fotója a Pexels oldaláról

Dr. Jill Edmondson a Sheffieldi Egyetem környezetünkkel foglalkozó tudósa, a tanulmány vezető írója elmondta: „Jelenleg az Egyesült Királyság teljes mértékben összetett nemzetközi ellátási láncoktól függ. Nem kivétel gyümölcseink többsége és zöldségféléink fele. Ennek ellenére kutatásaink szerint több mint elegendő hely hever a lábaink előtt arra, hogy megtermeljük a saját szükségleteinket.”

„Még a rendelkezésre álló területek kis százalékának a művelése is átalakíthatja a városi lakosság egészségét: javíthatja a városi környezetet és elősegítheti az ellenálóbb élelmiszerellátási rendszer kiépítését.”

Duncan Cameron professzor, társszerző és a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének igazgatója elmondta: „Jelentős kulturális és szociális változásokhoz vezet a városokban rejlő óriási potenciálok kibontakoztatása. Döntő fontosságú, hogy a hatóságok szorosan együttműködjenek a közösségekkel, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a kertészet és a zöldterületek között.

„A zöldterületek gondos ápolásával és a technológia segítségével elosztó hálózatok létrehozásával az okosélelmiszer városok felemelkedését láthatjuk, ahol a helyi termelők friss, és fenntartható élelmiszerrel támogathatják a közösségüket

selective-focus-photography-of-green-leafed-plant-2505705.jpg(Juanjo Menta fotója a Pexels oldaláról)

A Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézete összekapcsolja a szakértelmet és a világszínvonalú kutatási létesítményeit az élelmezésbiztonság elérésének elősegítése és a természeti erőforrások védelme érdekében amelyektől mindannyian függünk.

 

 

 

 

 

Bejegyzésünk a ScienceDaily márciusi cikkének fordítása. eredeti: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317130713.ht

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr2315605256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása