SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

A növényvédőszerek csökkentik a poszméhek agyának fejlődését

2020. március 25. 17:00 - agropass

A londoni Imperial Főiskola kutatói mikro-CT technológiát használva felfedték, a fiatal poszméhek agyának bizonyos részei fejlődésbéli abnormális elváltozásokat mutatnak, abban az esetben, ha azok növényvédő szereknek voltak kitéve lárva korukban.

Szarvatlan, Bombus, Szem, Rovar, Méh, Mézelő Méh(Harry Strauss képe a Pixabay -en)

A legutóbbi tanulmányok azt tesztelték, hogy a növényvédőszerek milyen hatással vannak a felnőtt méhekre. Azért rájuk, mert ők azok, akik közvetlenül a vegyszer tartalmú pollent és nektárt gyűjtik. A tanulmány megmutatja viszont: A fiatal méhek ugyanúgy megérzik ezeket a hatásokat, ugyanis a fertőzött élelmet a felnőttek elviszik a kaptárba ami a fiatalok későbbi élete során problémákat okoz teljesítőképességükben.

A kutatók vezetője Dr. Richard Gill, a Imperial Főiskola Természettudományi Karáról, azt mondja: „A méh családok úgy viselkednek, mint egy szuperorganizmus, azaz mikor toxicitás kerül be a kolóniába esély van arra, hogy az problémákat okozzon az egyedek fejlődésében, kiemelten a fiatalokéban.”

„Az ügyben az aggasztó, hogy ha a fiatal méhek növényvédő szereket tartalmazó táplálékon nőnek fel, az az agyuk méretének csökkent növekedését eredményezi, ami pedig oda vezet, hogy később felnőve is kisebb és funkciókban károsodott lesz az agyuk. Ez pedig egy folyamatosan fennálló és visszafordíthatatlan hatást eredményez.”

„Ezek a tények felfedik, a méhcsaládok hogyan lehetnek még a kijuttatást követően hetekkel később is kitéve a rovarirtó szerek hatásának. Ez megnyilvánulhat például úgy, hogy amikor a  fiatalok felnőnek, nem lesznek képesek a táplálékot normálisan értékesíteni. A munkánk az, hogy rávilágítsunk arra, milyen szükségesek is lennének a pontosabb növényvédőszer kezelési útmutatók, hogy jobban tudatában legyünk annak, mikor tesszük ki a méheket ilyen hatásoknak.

A csapat, aki az eredményeit közzétette ma a Proceedings of the Royal Society B -ben, mikro CT szkenner készüléket használt, hogy új besugárzást gerjesszen a méhek agyának fejlődése közben, miközben azok a növényvédőszerek hatásainak is kivoltak téve.

A méhcsalád el volt látva nektár helyettesítővel egy tűn keresztül, ami tartalmazott növényvédőszereket, ún. neonikotinoidokat is. Ezek közül számos már betiltásra került az EU-ban, de a világ többi részén még széles körben alkalmazzák őket. Tesztelték a tanulékonyságukat egyszer amint a fiatalok kibújtak a bábból, 3 napos korukban, majd 12 napos korukban. Néhánynak pedig az agyát vizsgálták meg mikro CT készülékkel a Természet Történelmi Múzeumban.

bumble bee perching on yellow sunflower(Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash)

Ezeket az eredményeket összehasonlították olyan kolóniák eredményeivel melyek nem ettek szennyezett táplálékot, és olyanokkal melyek mindösszesen egyszer kaptak, akkor mikor kikeltek a bábból.

Azok melyek lárva korukban fertőzött táplálékot kaptak egyértelműen mutatták a károsodást a tanulási képességeik terén azokhoz képest melyek kontrollként szolgáltak. A kutatók úgy tesztelték ezt, hogy megfigyelték, 10-ből hány alkalommal ismernek fel a méhek egy illatot. Ha sikerült nekik a feladatok teljesíteni akkor élelmet kaptak jutalmul.

A kutatók közel 100 méhnek szkennelték az agyát a különböző családokból, és rájöttek: a fertőzött élelemmel etetett méhek agyának egy fontos része az ún. „gomba test”, kisebb méretű volt a kelleténél.

A gomba test a rovarok agyában a tanulási képességekért felelős, ezért a gyenge tanulási képességek összefüggést mutatnak a gomba test méretével. Ez alátámasztja a feltevést, hogy a kisebb gomba test méret összefüggésben van a növényvédőszereknek való kitettséggel, ezáltal pedig a méhek gyenge teljesítményével.

Azok a méhek, amelyek egyszeri alkalommal kaptak szennyezést hasonló tanulási károsodást és gombatest méret csökkenést mutattak a 3 napos és 12 napos teszteknél. Ez azt mutatja, hogy legalább 9 nappal a kitettség után, a lárvakori fertőzés nyomai még nem tűnnek el, és potenciálisan megmaradó hatással bírnak.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Dylan Smith az Imperial Főiskola Természettudományi Karáról azt mondta:

„Egyre több bizonyítéka van annak, hogy a peszticidek hatásai a kolóniákon belül is érvényesülhetnek. A tanulmányunk rávilágít arra, hogy az ilyen környezetben nevelkedett egyedek veszélyt rejtenek magukban. A kolónia jövőbeli dolgozói a vegyszerek hatása alatt lehetnek a kijuttatás után hetekkel is." 

bee pollination on sunflower(Photo by Bonnie Kittle on Unsplash)

„Amikor egy család potenciális károsítóit akarjuk meghatározni nem elég csak a virágokon maradt növényvédőszer maradékokra gondolnunk melyek közvetlenül fertőzik meg a méheket. A vegyszermaradványok mennyisége eszköz lehet arra, hogy felmérjük a kolónia egészségi állapotát a jövőben.

A csapat korábban úttörő volt a micro-CT használatában a méhek agyának szkennelésében, és ez a tanulmány megmutatta, hogy a technológiát hogyan tudjuk felhasználni egy ökológiai kérdés vizsgálatában, ami kicsi de fontos intézkedéseket igényel.

 

 

 

 

 

Bejegyzésünk a www.sciencedaily.com március 3-i cikkének fordítása. Eredeti: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200303204458.htm?fbclid=IwAR0mkcHRKO_01xLQLL8Ikk6qvvsBBToelS14VqZjU3XXJ1vvLRZyXPm1HdM

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr315556700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása