SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Az automatizált mezőgazdaság lehet a jövő megoldása? 2. rész

2020. február 16. 01:50 - agropass

Bejegyzésünk az automatizált mezőgazdasági rendszerekkel foglalkozó minisorozatunk második része, az előző rész ide kattintva olvasható el

"A gazdálkodás sokkal bonyolultabb mint más iparágak"- mondja Joshua Woodard  a Cornell mezőgazdaság-vállalkozási és pénzügyi professzora, az Ag-Analytics mezőgazdasági adatokra specializálódott cég alapítója. "Ez egy igazán összetett gyakorlat-alapú környezeti és irányítási rendszer". Az Ag-Analytics erre akar áthidaló megoldásokat nyújtani. Könnyen használható adat-értelmező eszközökkel szeretné segíteni a gazdákat a földjeikkel kapcsolatos tervezésben és nyomonkövetésben. A farmkezelési platformjuk az adatokat John Deere eszközökön szerzi be, majd azokat kombinálja egyéb adatbázisokkal, mint műholdas képek, időjárás előrejelzések, hogy pontosabb, adott farmra szabott előrejelzéseket adjon. A távolról működtetett algoritmusok nagy hatással lehetnek a technológiailag kevésbé bonyolult gazdaságokra is. A fejlődő országokban élő gazdák csak minimális mennyiségű adattal dolgoznak és ugrásszerű termelékenység növekedés előtt állnak úgy, hogy felhő alapú algoritmusokat használnak drága gépek helyett földjeiken. A FAO szerint  a lehetséges hozamok 20 és 40%-a semmisül meg minden évben évben a kártevők és fertőzések következtében. Az olyan lehetőségek mint a Plant Village és FARMWAVE lehetőséget nyújtanak a gazdálkodóknak arra, hogy  a beteg növényekről, rovarokról, gyomokról telefonnal készített képek  informatikai programok általi elemzése révén másodpercek alatt felismerhessék a konkrét problémát. FARMWAVE már jelenleg is a világ több országában dolgozik a gazdálkodókkal akik, a nagy távolság ellenére hasonló problémákkal küzdenek amelyek felismerését szintén segíthetik az Al-rendszerek. 

 Azonnali lehetőség a probléma felismerésére és kijavítására, a fenntarthatóság, és a tökéletes hatékonyság, ami mindenkit érdekel (GIF: https://www.farmwave.io/oem)

"Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) ugyan úgy néz ki Afrikában, mint az USA-ban."- mondja Craig Ganssle a FARMWAVE  alapítója és vezetője.

Indiában egy csapat az ICRISAT (Nemzetközi Terménykutatási Intézet Félszáraz Trópusi Klímára), élő előrejelzéseken dolgozik, melyek segíthetik a gazdálkodók speciális beavatkozásait terményeik védelmében. Az ICRISAT felhő alapú számítástechnikát, gépi tanulást és IoT-szenzorok ( az "Internet of Thing" rövidítése magyarul olyasmit jelent, hogy kétirányú kommunikációt folytató eszközök) adatait használják személyre szabott kártevőkockázati előrejelzések készítéséhez.

"Amikor a gazdák kártevőt látnak rögtön a kártevőirtó szerek után nyúlnak"- mondja Dr. Mamta Sharma az ICRISAT vezető kutatója. "Ez a lehetőség segíteni fogja a farmerek által használt permetezőszerek mennyiségének csökkentését.", "Segít felismerni a felmerülő veszélyeket"- tartja Dr. Sharma.

Zöld Robotok

A beltéri gazdálkodás világszerte jelenleg 2,3 millió négyzetláb (kb. 200.000 négyzetméter) nagyságú területen zajlik, de ez a terület a termelőktől származó adatok alapján, az Agrilyst elemző cég  jóslata szerint 22 millió négyzetlábra (kb. 2millió négyzetméter) is emelkedhet az következő öt évben. Annak ellenére, hogy jelenleg az ilyen projektek magas beruházási költségűek és a jelenleg jövedelmezően termeszthető termékek korlátozottak, az Al-kutatások nagy részét üvegházakban és egyéb beltéri helyeken végzik, mivel a szántóföldi területek csökkenésével az ilyen módszerek felértékelődnek majd a jövőben. A beltéri termesztés akár hússzor annyi gyümölcs és zöldség előállítását teszi lehetővé azonos területen mint a kültéri gazdálkodás, miközben egy tanulmány szerint 92%-kal kevesebb vizet használ fel, összességében pedig egy cég akár 99%-kal is kevesebb vizet használhat fel.

selective focus photography of pathway between tomato plantsA beltéri termelés hatékonysága a szántóföldek csökkenésével folyamatosan értékelődik fel (Photo by Markus Spiske on Unsplash)

A kaliforniai San Carlos-ban két robot halad egy hidroponikus farmon, melyeket a nemrég indult start-up, az Iron Ox fejlesztett ki. Ezeket a tervező, gondoskodó és betakarító eszközöket egy számítógépes program felügyeli, amely "Az Agy" becenevet viseli. Már az Al megjelenése előtt is ismerték, hogy a hidroponikus rendszerek kevesebb vizet fogyasztanak, kevesebb növényvédő szert igényelnek, és kevesebb helyen termelnek több növényt, Az ilyen termelés azonban hírhedten munkaigényes, és megköveteli a növények átültetését időről-időre a különféle növekedési szakaszokban. A robotok ezen monoton feladatokhoz való kiképzése kicsit segítheti a fellélegzést az alacsony haszonkulcsok nyomása alól. 

"Sok, ma már lehetséges dolog öt évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt a laboron kívül!"- mondja Brandon Alexander az Iron Ox vezérigazgatója.

A javított mezőgazdasági folyamatok összességében jobb élelmezési lehetőségeket eredményeznek. A kis területű, beltéri gazdaságok hatékonyságának növelése a városokhoz közelebb termelt ételek lehetőségének megvalósítójává válhat. A legtöbb termék az USA-ban átlagosan 2000 mérföldet tesz meg a gazdaságtól a polcig, ami jelenleg arra készteti a gazdálkodókat, hogy a fajták megválasztásánál a szállíthatóság előnyt élvezzen az ízélménnyel szemben. "A friss nem is olyan friss!"- mondja Alexander.

A jelenlegi robotizált rendszer fejlesztése után- Alexander elmondása szerint,- az Iron Ox hosszútávú tervei között szerepel belépni a növénynemesítésbe is a szerzett adatok felhasználásával. Az termelésből származó információk és az egyéb helyi információk alapján, algoritmusok segítségével az íztelen, de jól szállítható, egységes paradicsom és saláta fajták lecserélhetőek lesznek a különféle közösségi igényeknek megfelelő társaikra.

  "Olyan ízletes és igazán egészséges dolgokat állíthatunk elő, amit az emberek fogyasztani akarnak."- mondja Alexander. (Photo by Markus Spiske on Unsplash)

 

 

 

 

 

A bejegyzés Jackie Snow Egyesült Államok közszolgálati televíziós csatornájának (PBS) weboldalán található 2019. februári cikkének fordítása, az eredeti nyelven ide kattintva érhető el.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr615494558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása