SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

A klímaváltozás okozhatja a piros alma vesztét? 1.rész

2020. február 23. 22:27 - agropass

 

 

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy milyen az alma színe, szinte biztosra vehetjük, hogy többségük a pirosat mondaná. Ilyen színű alma okozta Hófehérke fulladását a róla szóló mesefilmben, a könyvekben újságokban, plakátokon is legtöbbször ezt a feltűnő színváltozatot láthatjuk nap mint nap. Ezért lehet meglepő hír, hogy a klímaváltozás ilyen alapvető dolgokban is hatással lehet mindennapjainkra. Bejegyzésünk ezt a témát Veronique Greenwood a BBC honlapján található cikke alapján vizsgálja.

three red applesEmberek generációinak kedvenc gyümölcse a piros alma, az emelkedő hőmérséklet mégis beleszólhat ebbe a „vöröslő álomba”. (Photo by Roberta Sorge on Unsplash)

Az eredeti alma nem kérdés, piros. Bár a zöldségesnél találhatunk sárgát vagy zöldet, csíkosat, foltosat is, mint például a gyönyörű Cox’s Orange Pippin. Mégis a piros- alkalmanként a szép zöld, mint a Granny Smith-, az alma színe az ábécéskönyvekben. Érdekes részlet, mert az nem mindig volt ilyen egyöntetű. A modern alma vad ősei a Kazahsztán és Kína nyugati határán lévő hegyek nyugati lejtőiről származnak. Illatuk napjainkban is belengi a levegőt, lehulló gyümölcsük pedig kedvelt csemege az erdőt miattuk átcammogó medvék számára, bár a vadalmafák elterjedési területe az emberi fejlődés miatt az elmúlt 50 évben 90%-kal csökkent, jövőjük bizonytalan.

A gyümölcsök színe halványsárgától, a cseresznye vörösig, üde zöldig váltakozik, de a vörös nem gyakoribb a többi színnél. Egy almakedvelő utazó, Beck Lowe hívja fel rá a figyelmet milyen irónikus is, hogy a kazah almaültetvényeken- a világ összes többi gyümölcsöséhez hasonlóan-, a fákon az amerikai eredetű Red Delicious fajtájú almák növekednek.

Tudósok megállapították, hogy az alma színe a bőrszínhez hasonló kifejeződése a géneknek. David Chagne, az Új-Zélandi Növény- és Élelmezési Kutatás genetikusa elmagyarázza, hogy az enzimek együt tdolgoznak, hogy különböző molekulákból az antociánnak nevezett színanyagokat hozzanak létre, amelyek rokonai adják a szilva, szőlő vagy éppen édesburgonya lila színét.

Apple, Gyümölcs, Élelmiszer, Egészséges, Gyümölcsök  Az alma színét az antocián nevezetű színanyag adja. (Ylanite Koppens képe a Pixabay -en) 

 Az enzimek szintjén egy transzkripciós faktor (egy fehérje, ami szabályozza a gén kifejeződését) ami a MYB10 nevet viseli szabályozza úgy, hogy minél több van belőle a héj annál vékonyabb lesz. Egy tanulmány megállapította, hogy a vörös csíkokkal rendelkező almákban a MYB10 szintje magasabb a héj csíkos részein. 

A színt érdekes módon a hőmérséklet is befolyásolja. Chagne szerint ahhoz, hogy az alma teljesen vörös színű legyen a hőmérsékletnek hűvösnek kell maradnia, mert 40 Celsius-fok felett a MYB10 és az antocián szintje drasztikusan lecsökken. Spanyolorszában a Pireneusok régiójában kollégáival azt tapasztalta, hogy az általában élénk vörös csíkokkal tarkított gyümölcsök a különösen forró július hatására „elsápadtak”. Következtetésük szerint a meleg hőmérséklet hatására az almák vörös színűvé válása nehezebbé válik.

 A szín mögötti biológia megismerése után most kollégáival azon dolgoznak, hogy a lehető legvörösebb gyümölcsfajtákat tenyésszék ki az ázsiai piacokra, ahol a mély rubin szín kiemelten népszerű. 

person holding three apples  A kultúrális hagyományok is fontosak lehetnek. Ázsia nagy piac, ahol kiemelt szerepe van a vörös színnek, akár ez is hatással lehet arra hogy világszerte melyik fajta válik népszerűvé a termelőknél. (Photo by Romina veliz on Unsplash)

 

Folytatjuk...

 

  

 

A bejegyzés Veronique Greenwood a BBC honlapján található 2019 novemberi írásának fordítása, eredeti: https://www.bbc.com/future/article/20191119-how-climate-change-could-kill-the-red-apple

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr1415494552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása