SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Strip-till tapasztalatok az USA-ban

2020. március 21. 18:34 - agropass

Az Iowa Állambeli gazdák talajművelésük segítségével közel járnak ahhoz, hogy legalább 12 teherautónyi termékeny talajt őrizzenek meg 150 acreonként (60,75 ha) évente.

Ben Pederson 2012-ben döntött a strip-till technológia mellett, mert megtetszett neki a  tápanyaghatékonyság növelésének lehetősége a műtrágya sávokba helyezése által. Akkor vált ez a szenvedélyévé amikor rájött: előnyei a talajegészségre több forrásból származnak. Azt ugyanakkor Pederson is elismeri, a szokásos talajművelési gondolkodásmódról történő váltás -amit ő és az édesapja Gary követnek-, nem egyik napról a másikra történt.

Photo by Gabriel Jimenez on Unsplash)

„Négy éven át szereztem az információkat a sávos művelésről, mint lehetséges alternatíváról.- mondja a harmadik generációs iowai farmer. „Utáltam a kultivátorokat az elkenődött réteg miatt amit a puha talajfelszín alatt képződött, és a nagy rögökért amiket a traktor keréknyomában maguk után hagytak.” A kukorica szármaradvány felaprítása is folyamatos frusztrációt okozott hektárról - hektárra.

Amíg Pedersonnak logikusnak tűnt a váltás a strip-till technológiára, mások nem voltak vevők rá.

Elmondása szerint az apja azt ajánlotta, "kivásárolja" a fejéből az ötletet és a bankára is kétkedve fogadta a tervét, hogy a megtakarított költségek révén  idővel megtérül az új gépek vásárlása.

Fabian Fernandez életképes ötletnek tartja a strip-till művelést mert ötvözi a szokásos és a no-till eszközeit.

„Akár a hagyományos technológia, ez is szebb magágyat és jobb termést eredményez mint a no-till. Ezen felül hozzájárul a talaj védelméhez, növeli a vízáteresztést, és a kívánt pozitív talajtulajdonságokat a megszokotthoz művelési módhoz képest. Hasonló a no-tillhez, azzal az előnnyel, hogy nedves években lehetővé teszi a kicsit korábbi vetést”- mondja a Minnesotai Egyetem egyetemi docense.

Alkalmazkodás az új gyakorlathoz

Ahogy haladt előre, Pederson beruházott a SoilWarrior 4040SXD nevű gépbe, a kukorica és szója területei esetén nemcsak a strip-till talajművelésre,  tápanyagok megfelelő helyre juttatására váltott, de szakított az egységességgel is és elkezdte szabályozni a kijuttatás forgalmát.

„Ben úgy érezte, hogy ősszel 6 hüvelyknél (kb.15cm) mélyebben kell művelnie, és tavasszal fel kell frissítenie a talaj ezen zónáját.”-mondja Kevin Kuehn az Environmental Tillage Systems Inc.  területi képviselője. „Továbbá míg ősszel szilárd, addig tavasszal folyékony formában szerette volna kijuttatni a műtrágyát.”

Pederson első SoilWarrior munkagépén ősszel 8-soros szilárdműtrágya-kijuttatóval, mélyművelő elemmel, rögtörő hengerrel ellátott XD felépítmény, tavasszal a 16-soros folyékonyműtrágya-kijuttatásra alkalmas, sekélyen művelő, kétszer 20 hüvelyk (kb.51cm) csoroszlyával felszerelt XS felépítmény volt.

A SoilWarrior XD és XS gépek elvégzik a lazító és szántóföldi kultivátor munkáját, mind mélységben mind területteljesítményben megkönnyítve Ben váltását-mondja Kuehn.

Az XD kivitel esetében a művelési mélység elérheti a 12 hüvelyk (30,5cm) mélységet is. Az XS művelési mélysége 6 hüvelyk (kb.15 cm), ami gyönyörű magágyat eredményez.

Paderson beruházott a John Deere automatikus munkagépvezérlésébe (John Deere Active Implement Guidance) is, hogy minimalizálja a 8-16- és 24 soros művelő eszközök okozta eltéréseket a sorok között.

 SoilWarrior 5000 strip tillage and nutrient placement system in corn residue ( http://www.soilwarrior.com/soilwarrior-5000)

„A mi strip-till szemléletünk csak a talaj egyharmadát engedi felmelegedni és kiszáradni a vetési zónában. Összehasonlítva a hagyományos műveléssel a rendszerünket +3,5 tonna termőréteg védhető meg acreként évente- ez legalább 12 teherautónyi 150 acrera vetítve évente.”-mondja Pederson.

25%-os műtrágya megtakarítást tapasztalt, míg hozamai 10%-kal stabilan emelkedtek.

Pederson próbált tovább fejlődni. 2019-ben  vásárolt egy 24-soros SoilWarrior 5060STD3-at ami egyezik a vetőgép szélességével, és csökkenti az átfedést a művelésben, a műtrágyakijuttatásban és a vetésben egyaránt. Továbbá felhagyott a sávok mély művelésével, a keskenyebb művelést részesíti előnyben a kisebb talajzavarás és a berendezések hatékonyságának növelése érdekében. „10 hüvelyk (kb.25cm) helyett 4-6 hüvelyk (kb.10-15cm) mélyen, keskenyebb sávokban dolgozunk” Ezzel együtt kevésbé agresszív, állítható, sortisztítókat használ.    "Tüskés hengereket irányába mozdulok el inkább a fogak használatától és pneumatikus beállító rendszert telepítek az ellenállás növelés vagy csökkentése érdekében”-meséli.

A strip-till hátrányai

„Mivel a technológiára az őszi időszak a legalkalmasabb ez hátrányt jelenthet néhány termelő számára”- mondja Fernandez. „Véleményem szerint, a hagyományos módszer megengedőbb, mint a strip-till, ha a talajállapotok nem ideálisak a műveléshez”

Megjegyzi továbbá, hogy a sávos művelés nem megfelelő a lejtős területekre, ha a művelés a lejtéssel megegyező irányba történik. Ennek az az oka, hogy a művelt sávok csatornaként szolgálhatnak a víznek és a termékeny rétegnek egyaránt, ami a talajerózió fokozódásához vezethet, akár nagyobb mértékben, mint a hagyományos művelés esetén.

Repedés, Föld, Aszály, Talaj, Száraz, Agyag, Kapcsolat (klimkin képe a Pixabay -en.)

„Speciális gépparkot igényel” Fernandez elmondása szerint „ A legjobb mód arra, hogy a sorok és a vetőgép illeszkedjenek, ha RTK jelet használunk, szóval ez több tervezést igényelhet és többe is kerülhet mind más lehetőségek, de ezt mindig az adott helyzettől függ”

Kuehn elismeri, hogy a talajművelési rendszerben történő változtatás alaposan megsarcolja a cégek pénzforgalmát és az anyagi forrásait. „ A SoilWarrior nagy tőkebefektetést jelent, ami hosszútávú gondolkodást igényel, megtérülését hektárra és évekre vetítve kell mérlegelni. Gépjeink azonban tartósságukról ismertek. Versenytársaikhoz képest tovább bírják és kevesebb karbantartást igényelnek."

5 tanács a strip-tillre váltáshoz:

Pederson öt pontba gyűjtötte össze tanácsait azok számára, akik fontolóra veszik a váltást:

1. RTK GPS-be történő beruházás. Mielőtt belevágna a sávos művelésbe, Paderson azt javasolja, hogy már egy évvel korábban vásárolja meg az RTK-jel vételére képes GPS eszközt. „Sokkal könnyebbé fogja tenni a szármaradvány sorok elkerülését az sávos művelőgép első használatánál”-mondja

2. Csökkentse a gépparkot. Ha elkötelezi magát olyan gép használata mellett amely bizonyítottan képes megbirkózni a nagy szármaradványokkal is, bizonyítottan hasonló vagy jobb hozamokat eredményez mint a hagyományos módszerek akkor -Pederson szerint-, érdemes elgondolkozni a szántóföldi kultivátor, lazító és más talajművelő eszközök eladásán. „Többé nem lesz rájuk szüksége, a tőkét be tudja fektetni az elérhető legjobb gépbe és technológiába, növelve az esélyét, a rendszer nagyobb eséllyel működjön jól.”-fűzi hozzá.

3. Egyeztesse a lóerőigényeket. A gazdáknak kevés elpazarolható idő áll a rendelkezésre a szántóföldi munkák elvégzése során, Pederson szerint érdemes a soronkénti lóerőigényeket komolyan venni. „ Lehetőséget ad magának, hogy munkagépét tisztes sebességgel legyen képes húzni.”

4.Adjon bele mindent! „Hallottam olyan sávosan művelő kollégákról, akik csak a műtrágyát juttatják ki sávokban a talajművelést a szokott módon végzik el, mások fordítva, a talajmunkát végzik sávokban és a műtrágyát szokásos módon szórják szét”-mondja. Mivel a sávos művelés rendszert képez és a műveletek együtt működnek legjobban, határozottan úgy véli, hogy nem lehet senki teljesen sikeres, ha csak szemezget a munkafolyamatok közül. „Tavaly édesapám sávos művelésre váltott minden területén, miután ezt megelőzően minden évben egy két táblán váltott mióta elkezdtem”

5.A telefon a barátja! Hívjon fel egy ismerőst. A más SoilWarrior-t használóktól kapott tanácsok felbecsülhetetlenek voltak Pederson számára. „ A legtöbb termelő hajlandó megosztani a tapasztalatait, használja ki!”

two persons standing on wheat field(Photo by Warren Wong on Unsplash )

Kuehn elmondása szerint a strip-tillre váltás a no-tillről vagy hagyományos technológiákról létfontosságú döntés.

„Éveken át sikeres volt a talajművelésünk és a műtrágyakijuttatásunk” -mondja. „A változás mindig kérdéseket vet fel... Jó döntést hozok?- vetődhet fel bennünk” A lehetőség keresése, hogy a legjobbá váljunk és elhatározás arra, hogy végig vigyük, sikerre vezessük. Az a termelő, aki a strip-till sikeressége mellett határozza el magát sikeres is lesz.”

 

 

 

 

 

Bejegyzésünk Laurie Bedord  az agriculture.com oldalára írt 2020. márciusi cikkének fordítása, eredeti: https://www.agriculture.com/crops/tillage-matters

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr815521196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása