SzikSzava

agrárhírek a nagyvilágból

Bio? Öko? Vagy organikus? Most utána járunk!

2020. február 19. 18:10 - agropass

 

A biogazdálkodás elnevezés országonként változik: organikus, ill. szerves, biológiai (bio), ökológiai.
Azonban ezen kifejezések mind ugyanazt jelentik.

Biogazdálkodáson a műtrágya és szintetikus növény védőszer nélküli, a természetes biológiai ciklusokra, szervestrágyázásra, biológiai növényvédelemre alapuló gazdálkodási formát értünk. A törvényi megfogalmazás szerint pedig, mindazon termék ökológiai termék, amely megfelel a minősítési rendszer követelményeinek. A minősítési rendszert és annak működtetését az IFOAM -International Federation of Organic Agriculture Movements / Bio Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége végzi. Az ebben lévő száz ország, több mint 700 tagszervezetét magában foglaló szövetség, közzéteszi a biotermékek minőségi irányelveit, szervezi a biogazdálkodó mozgalom tapasztalatcseréjét, ellátja képviseletüket.

Friss Paprika, Mezőgazdasági Termelők Piacra, Open Air

Az IFOAM teljes jogú magyar tagszervezete a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 
(skeeze képe a Pixabay -en.)

A biogazdálkodás terjedése szerte a Földön megkérdőjelezhetetlen. A 2018-as év végén összesen 71.5 millió hektárt műveltek organikusan, összehasonlítva az előző évvel, ez 3%-kal nagyobb terület vagy más számokkal kifejezve, 2 millió hektárral több. Ezek a legutóbbi számok, amik a „A Világ Biogazdálkodása” -ban szerepelnek, amit az Organikus Kutató Intézet (FiBL) és az IFOAM tett közzé. A jelentés 186 ország, biogazdálkodással foglalkozó gazdáinak adataiból készült el. Ausztrália büszkélkedhet a legnagyobb területtel ilyen téren, 35.7 millió hektárral, a második Argentína 3.6 millió hektárral, őt pedig Kína követi 3.1 millió hektárral. Ausztrália nagy bio területeinek köszönhetően, majdnem a összes ilyen terület fele Óceániában van (36 millió ha), ezt követi Európa 22%-kal (15.6 millió ha), majd Latin Amerika jön a maga 11%-ával és 8 millió hektárjával.

person watering plant

A biogazdálkodás célja a növények saját ellenálló képességének

kifejlesztése, valamint a természetes szabályzó folyamatok
fenntartása.
(Photo by Markus Spiske on Unsplash)

Jelenleg a világ mezőgazdaságilag művelt területének, mindössze a 1.5%-án folyik biogazdálkodás, de nagyon sok országban ettől jóval magasabb számokkal találkozhatunk. A három vezető ország a biogazdálkodás arányát nézve, Liechtenstein (38.5%), Szamoa (34.5%), és Ausztria (24.7%). Tizenhat országban 10%-nál nagyobb volt az ökológiai gazdálkodás alatt álló földek aránya 2018-ban. Ebben a top 16-os listában olyan európai országok is benne vannak, mint Észtország, Svédország, Olaszország, Litvánia, Svájc, Finnország és Szlovákia. A fentebb említett jelentés alapján, a 2018-as évben 2.8 millió volt a biogazdálkodók száma.  Ahogyan az előző években is megszokhattuk, így idén is a legtöbb biogazdálkodással foglalkozó személy Indiában volt (1 149 000 fő), majd Uganda következett (210 000 fő), végül, de nem utolsó sorban Etiópia jött (204 000 fő).

Mezőgazdasági Termelő, Búza, Termés, Mezőgazdaság

A világ termelőinek körülbelül 47%-a Ázsiában él,
utánuk következnek az afrikaiak (28%), és az európaiak (15%).
(Aamir Mohd Khan képe a Pixabay -en.)

Az ökológiai termékek iránti vásárlói kereslet szintén növekvő tendenciákat mutat világszerte. Olyannyira, hogy bioélelmiszerek globális kiskereskedelmi forgalma 2018-ban először haladta meg a 100 milliárd dollárt. 2017-ben ez az érték még 97 milliárd dollár volt. A legnagyobb biopiacok az USA-ban (40.6 milliárd), Németországban (10.9 milliárd) és Franciaországban (9.1 milliárd) voltak. A legnagyobb térhódítást Franciaországban érték el az ilyen termékek, ahol az ökológiai piac több mint 15%-os növekedést ért el. A biotermékek legnagyobb élelmiszerpiaci részesedéssel Dániában rendelkeznek, ez az érték pedig 11,5%.

Alma, Fall, Ősz, Gyümölcs, Természet, Élelmiszer

Az ökotermékek fő jellemzője a magasabb tápérték, ami a
termesztési rendszerből kihagyott “növényvédőszerhiánynak” tudható be.
(Jill Wellington képe a Pixabay -en.)

A FiBL és az IFOAM szerint a kiadvány nemcsak azt mutatja, hogy 2018 szintén rekordév volt a globális biogazdálkodásban, hanem kiemeli a betöltött szerepét az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósításában. „A könyv rávilágít, hogy a biogazdálkodás érinti majdnem az összes megfogalmazott célt (…)  hogy néhányat említsünk, az ökológiai mezőgazdaság hozzájárul az éghajlatváltozás kezeléséhez, az élelmiszer mennyiségi és minőségi biztonságának fenntartásában, a csökkenő biodiverzitás megállításában és a fenntartható fogyasztási szokások előremozdításában.”, - írta Urs Niggli professzor, a FiBL igazgatója és az IFOAM ügyvezetőigazgatója Louise Luttikholt a jelentés előszavában.

 

Forrás: https://www.globalagriculture.org/whats-new/news/en/33932.html  
               Dr. Szabó András - Ökogazdálkodás a magyar mezőgazdaságban

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szikszava.blog.hu/api/trackback/id/tr3615494556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása